we will succeed together
inapoi IDEI PRACTICE

Dictionar termeni specifici


ANCADRAMENTE
Ancadramentele sunt chenare decorative in relief care inconjoara o usa, o fereastra, fiind de diferite modele si marimi.
Sunt folosite pentru decorarea fatadelor, dand un aspect elegant, clasic caselor particulare, cladirilor de patrimoniu sau institutiilor publice.


CORNISE
Cornisele sunt cele mai populare profile decorative folosite pentru a acoperi spatiul dintre perete si tavan, spatiu ce poate avea evetuale imperfectiuni de imbinare intre cei doi pereti.
Creeaza senzatia de inaltime suplimentara, marind spatiul de perceptie al incaperii, putand fi vopsite in orice culoare.


PLINTE
Plintele sunt profile decorative cu durabilitate mare pentru a proteja peretele in partea inferioara de diferite accidente inevitabile intr-o casa.
Fac legatura intre podea si perete, montandu-se imediat deasupra podelei, corectand eventuale imperfectiuni de imbinare, la fel ca si cornisele.


SCAFE
Pe langa faptul ca decoreaza si schimba stilul intregii case, scafele sunt perfecte pentru a incorpora sursele de lumina din incapere, obtinandu-se o lumina ambientala dar suficienta pentru a forma un spatiu linistit si relaxant.

Un alt avantaj ar fi acela de a ascunde cabluri, tevi care traverseaza incaperea. Distanta dintre acestea si tavan trebuie sa fie de cel putin 15-20 cm.

Scafele se gasesc in diverse modele, in functie de preferintele fiecare persoane si de modul in care doreste sa arate interiorul casei sale.

ROZETE
Rozetele sunt elemente decorative cu rolul de a scoate in evidenta corpurile de iluminat din casa.
In general se fixeaza pe tavan si pot fi de diferite forme: rotunde, ovale sau rectangulare, dar si de diverse marimi. Pot fi vopsite in orice culoare pentru a se integra perfect cu restul camerei.


BRAURI
Braurile sunt ornamente care au rolul de a evidentia talia peretilor inalti si se aplica in general la 80 cm deasupra podelei.
Totodata pot fi folosite si pentru a proteja peretele de urmele lasate de spatarul scaunelor, dar si pentru mascarea cablurilor electrice care traverseaza incapere.
Braurile pot fi vopsite in culoarea peretelui sau orice alta nuanta care poate aduce personalitate camerei.


SOLBANCURI
Solbancurile sunt elemente decorative de exterior care se monteaza in partea inferioara a ferestrei cu rolul de a prelua apa de ploaie de pe pervazul ferestrei cu ajutorul picuratorului, impiedicand astfel scurgerea apei direct pe fatada casei.


PILASTRU
Pilastru este un element arhitectural, de forma dreptunghiulara sau semirotunda care are trei elemente: baza, corp sau partea din mijloc (care poate fi simplu sau ornat cu striatii, chenare) si capitel.
Arata ca fatada unei coloane, dar fara volum si se lipeste de perete oferind un contrast puternic camerei in care este amplasat. Este folosit pentru a incheia un cadru pe un perete sau pentru a imprejmui o fereastra, o usa.


FRONTON
Element de arhitectura, de cele mai multe ori de forma triunghiulara, alcatuit dintr-o cornisa curba sau franta, care se gaseste deasupra intrarii unui edificiu, deasupra unei usi.